ΜελισσοΙστορίες

Λίγα Λόγια για το πως φθάνει το μέλι στο βάζο μας.

Οι μέλισσες συνέλεξαν το μέλι. Τι ακολουθεί στην συνέχεια; Εμείς μετακινούμαστε οικογενειακά γιατί όσο περισσότερα χέρια βοήθεια τόσο το καλύτερο, με όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό στο φορτηγό μας προκειμένου να τρυγήσουμε τα μελίσσια μας. Παίρνουμε μαζί μας πολλά πλαίσια που θα αντικαταστήσουν αυτά που θα βγάλουμε, καρότσι για να κουβαλάμε τα πατώματα με τα πλαίσια, το δίχτυ που σκεπάζουμε την καρότσα του φορτηγού μας, βούρτσες που σκουπίζουμε τις μέλισσες όταν παίρνουμε τα πλαίσια, ζελατίνα που σφραγίζουμε τους ορόφους, φαγητό νερό και καλή διάθεση. Γέμισμα του ρεζερβουάρ από το βράδυ για να μην τρέχουμε πρωί πρωί.. και όλα έτοιμα για το πρωινό ταξίδι μας στην Εύβοια.

Το μέλι μας μετά τον τρύγο, που λαμβάνει χώρα πάντα στην περιοχή συλλογής πρέπει να βγει από τις πριν κηρήθρες. Οι μέλισσες αφού περιορίσουν την υγρασία του μελιού στα επιθυμητά γι’αυτές επίπεδα (για να μην αλλοιωθεί εξαιτίας ζυμώσεων)  στη συνέχεια το σφραγίζουν με κερί. Αυτό το κερί (κερί απολεπισμάτων) αφαιρείται από εμάς πριν τοποθετήσουμε τα πλαίσια στον μελιτοεξαγωγέα (μηχάνημα περιστροφικής εξαγωγής του μελιού).

Μετά την εξαγωγή του από τις κηρήθρες το μέλι πριν την διαδικασία συσκευασίας, παραμένει για διάστημα λίγων εβδομάδων σε δεξαμενή ωρίμανσης προκειμένου να αποκτήσει διαύγεια και καθαρότητα. Το μέλι μας στη συνέχεια θα συσκευαστεί στα βάζα χωρίς οποιαδήποτε διαδικασία παστερίωσης. Η κρυστάλλωση του μελιού όπως ίσως γνωρίζεται είναι μια φυσική διαδικασία που υφίσταται σχεδόν σε όλους τους τύπους μελιού και δεν σημαίνει ότι το μέλι είναι νοθευμένο. Η ταχύτητα με την οποία το μέλι υφίσταται κρυστάλλωση σε κάποια είδη μελιού κυρίως στα ανθόμελα είναι πιο γρήγορη ενώ σε κάποια άλλα πάρα πολύ αργή. Στα μέλια εμπορίου που έχουν υποστεί παστερίωση δεν θα παρατηρήσουμε τέτοια κρυστάλλωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *