Τα μελίσσια μας για συλλογή μελιού ελάτης στην Ευρυτανία

Το μέλι Ελάτης είναι ένα από τα πιο εύγευστα μέλια. Παχύρρευστο που αργεί να κρυσταλλώσει και συνήθως με βαθύ κοκκινωπό χρώμα (εξαιρείται το μέλι ελάτης ΠΟΠ βανίλια με λευκό χρώμα). Είναι μέλι μελιτωμάτων που συλλέγεται από τις μέλισσες με μεγάλη δυσκολία.

Το μέλι ελάτης δεν ήταν, ούτε και θα είναι ποτέ εύκολη υπόθεση ούτε και για τον μελισσοκόμο. Τα έλατα στην Ελλάδα βρίσκονται σε μεγάλα υψόμετρα κυρίως στην δύσβατη οροσειρά της Πίνδου και στην φυσική προέκταση της στην Πελοπόννησο. Στην Πελοπόννησο το μέλι Ελάτης που συλλέγεται από την ευρύτερη περιοχή της Βυτίνας δικαιούται να φέρει στην συσκευασία του, την ονομασία ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης). Οι διαδρομές που πρέπει να καλυφθούν συνήθως είναι μεγάλες και τα διαθέσιμα μέρη που μπορούμε να εναποθέσουμε τα μελίσσια είναι λιγοστά. Το μέλι ελάτης ξεκινάει συνήθως να συλλέγεται από τις μέλισσες στα μέσα Μαΐου και μπορεί να συνεχιστεί ακόμη και μετά το τέλος Ιουνίου. Οι ημερομηνίες συλλογής διαφέρουν από τόπο σε τόπο εξαιτίας των καιρικών συνθηκών τόσο αυτών που έχουν προηγηθεί κατά την διάρκεια της άνοιξης αλλά και του χειμώνα. Οι παλιοί μελισσοκόμοι έκαναν προβλέψεις για την εξέλιξη της νομής του ελάτου από την ένταση και τη διάρκεια του χειμώνα.

Το μέλι Ελάτης απαιτεί κατάλληλη προετοιμασία των μελισσιών. Τα μελίσσια μας που θα επισκεφτούν τον έλατο είναι στις περισσότερες περιπτώσεις τα καλύτερα μελίσσια που εκείνη την εποχή στα μέσα Μαΐου είναι τριώροφα. Γι’αυτό το λόγο η προετοιμασία αυτών των μελισσιών ξεκινάει ήδη από τις αρχές Απριλίου ώστε να είναι έτοιμα μόλις χρειαστεί. Τέτοια μελίσσια είναι η χαρά κάθε μελισσοκόμου αλλά είναι και εξαιρετικά δύσκολα στο χειρισμό και στο κουβάλημα που απαιτεί η μετακόμιση του. Η μετακίνηση των μελισσιών γίνεται όταν κρίνουμε ότι έχει ξεκινήσει η νομή κάτι που μας το υποδεικνύει ένα μελίσσι που έχει πάει μόνο του στο χώρο που αργότερα θα μετακινηθούν και τα υπόλοιπα.

Η εξεύρεση μέρους όπως είπαμε και παραπάνω στα βουνά αποτελεί άλλη μια τυπική διαδικασία. Το μέρος που θα επιλεγεί θα πρέπει να είναι προσήλιο, να μην είναι σε κορυφογραμμή, να έχει κοντά νεράκι τρεχούμενο, να έχει εύκολη πρόσβαση για το φορτηγό μας στη χειρότερη περίπτωση δασικό δρόμο και να μπορούμε να κάνουμε αναστροφή, να μην είναι πέρασμα ζώων. Ειδικά για τα άγρια ζώα (αρκούδες, αγριογούρουνα και άλλα) πρέπει να υπάρχει ειδική προετοιμασία για απώθηση με ηλεκτροφόρο φράκτη. Ο φράκτης αυτός τοποθετείται προκειμένου να προφυλάξουμε τα μελίσσια, τόσο από επιθέσεις όπου γίνονται λεία για το μέλι τους, αλλά και από τυχαίες συναντήσεις με τα ζώα τους δάσους.

Η διάρκεια της νομής όπως αναφέρθηκε παραπάνω μπορεί να είναι περισσότερο από ένα μήνα ωστόσο ο μελισσοκόμος αποφασίζει πότε τα μελίσσια του θα πρέπει να επιστρέψουν σε ένα σημείο που να έχει ανθοφορία. Η ανθοφορία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των μελισσιών μας που χρειάζονται τη γύρη της φύσης ως τροφή ιδιαίτερα για το νεαρό πληθυσμό.

Το μέλι Ελάτης είναι ένα από τα πιο εύγευστα μέλια. Παχύρρευστο μέλι που αργεί να κρυσταλλώσει και συνήθως με βαθύ κοκκινωπό χρώμα (εξαιρείται το μέλι ελάτης ΠΟΠ βανίλια με λευκό χρώμα).

Το αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας μας, όταν και αν ευοδωθεί, είναι ένα βάζο “Με Μέλι” με το υπέροχο μέλι ελάτης.