Οι Μέλισσες

Μόλις αρχίσουν να ανθίζουν τα πρώτα λουλούδια, χιλιάδες μέλισσες αρχίζουν να εξέρχονται από την κυψέλη. Οι αποικίες τους παίρνουν μια νέα δύναμη ζωής και ξεκινούν τη νέα συγκομιδή. Κάθε μέλισσα περνά περίπου το ένα τρίτο της ζωής της συλλέγοντας νέκταρ, νερό, πρόπολη και γύρη για την κυψέλη. Πριν ξεκινήσουν τα καθήκοντά τους, οι εργαζόμενες μέλισσες εκτελούν και άλλα καθήκοντα που είναι απαραίτητα για τη ζωή της αποικίας: φροντίζουν τις νεαρές μέλισσες, καθαρίζουν την κυψέλη, επισκευάζουν και χτίζουν νέες κερήθρες, αποθηκεύουν το μέλι, διατηρούν την ιδανική θερμοκρασία, εξερευνούν τη γύρω περιοχή και προφυλάσσουν την είσοδο. Οι εργάτριες μέλισσες, από 30.000 έως 50.000 από αυτές, είναι όλες γυναίκες, αλλά δεν γεννούν αυγά, καθώς αυτό το καθήκον στην πραγματικότητα εκπληρώνεται μόνο από μια ειδική μέλισσα: τη βασίλισσα. Οι κηφήνες, τα αρσενικά των ειδών που βρίσκονται μόνο στην αποικία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, γονιμοποιούν την βασίλισσα μέλισσα κατά την πτήση. Η συγκομιδή του νέκταρ, του κυριότερου φαγητού των μελισσών, είναι μεθοδική και σταθερή: η μέλισσα προσγειώνεται σε ένα λουλούδι και απορροφά το νέκταρ. Πηγαίνει από λουλούδι σε λουλούδι μέχρις ότου γεμίσει νέκταρ ο πρόλοβος της, ένα προσάρτημα που επιτρέπει τη μεταφορά του νέκταρ και του νερού. Η διαδικασία συνεχίζεται μεθοδικά: όταν οι μέλισσες αρχίζουν τη συγκομιδή καλού νέκταρ, δεν αφήνουν τους εαυτούς τους να αποστασιοποιούνται από άλλα λουλούδια. Στην κυψέλη, μια οικιακή μέλισσα περιμένει για τη συλλέκτρια μέλισσα, από την οποία συλλέγει τη συγκομιδή. Στη συνέχεια, το νέκταρ περνάει από τη μία μέλισσα στην άλλη (τροφάλλαξη), μέχρι να αποθηκευτεί σε ένα κελί στις κερήθρες. Σε κάθε βήμα τροφάλλαξης γίνεται πιο συμπυκνωμένη και εμπλουτίζεται με ένζυμα. Θα συνεχίσει να ωριμάζει μέσα στο κελί, χάρη εν μέρει στις αερίστριες μέλισσες που χτυπούν τα φτερά τους. Αυτά τα άτομα έχουν το καθήκον να διατηρούν μια σταθερή θερμοκρασία και να διατηρούν την υγρασία χαμηλή στην κυψέλη έτσι ώστε το νέκταρ που έχει ήδη υποστεί επεξεργασία μπορεί να στεγνώσει και να ωριμάσει για να γίνει μέλι. Όταν το μέλι είναι έτοιμο, οι μέλισσες σφραγίζουν το κελί με ένα στρώμα κεριού για να διατηρήσουν το φαγητό τους για το χειμώνα.

Η εργάτρια μέλισσα

Περίπου 50.000 θηλυκές μέλισσες εργάζονται για 30 ημέρες κατά τη διάρκεια της εποχής νέκταρ. Ενώ το χειμώνα, αυτό το ποσοστό πηγαίνει σε 30.000 μέλισσες που ζουν μέχρι την επόμενη άνοιξη. Εκτελούν όλα τα καθήκοντα που απαιτούνται για την επιβίωση της αποικίας και προστατεύουν την πολύτιμη βασίλισσα. Οι εργάτριες μέλισσες καθορίζουν την τύχη της αποικίας, ενθαρρύνοντας τη βασίλισσα να γεννήσει αυγά που δημιουργούν κι άλλες εργαζόμενες, βασίλισσες ή κηφήνες, όπως απαιτείται. Έχουν έναν στόχο: να εξασφαλίσουν τη διαιώνιση του είδους, θυσιάζοντας τον εαυτό του για το κοινό καλό.

Η Βασίλισσα

Μόνο μία Βασίλισσα ανά αποικία είναι σε θέση να γεννήσει αυγά, μέχρι 2000 από αυτά την ημέρα στην υψηλή περίοδο. Τρέφεται από εργαζόμενες μέλισσες μόνο με βασιλικό πολτό και μπορεί να ζήσει μέχρι και 5 χρόνια, αφήνει την κυψέλη για να κάνει πτήσεις γονιμοποίησης, λίγες μέρες μετά τη γέννησή της ή μαζί με το σμήνος όταν οι συνθήκες στην αποικία το κάνουν απαραίτητο. Όταν γεννιέται μια νέα βασίλισσα, η παλιά βασίλισσα εγκαταλείπει την κυψέλη, με μισές εργάτριες μέλισσες να ξεκινήσουν μια νέα αποικία, αφήνοντας τον διάδοχό της ένα ασφαλές περιβάλλον για να δώσει ζωή σε μια νέα γενιά.

Ο κηφήνας

Τα αρσενικά του είδους, γεννιούνται μόνο όταν οι εργάτριες μέλισσες αποφασίζουν να χτίσουν μεγαλύτερα κελιά όπου η βασίλισσα μπορεί να βάλει μη γονιμοποιημένα αυγά, από τα οποία δημιουργούνται οι κηφήνες. Ο κηφήνας δεν διαθέτει κεντρί και δεν μπορεί να τροφοδοτηθεί μόνος του. Οι κηφήνες είναι εξοπλισμένοι με μεγάλα μάτια και φτερά που τους καθιστούν ικανούς για πτήσεις μέχρι 15 χιλιόμετρα από την κυψέλη, σε αντίθεση με τα 4 χιλιόμετρα των εργατριών. Οι κηφήνες ξοδεύουν τη ζωή τους ψάχνοντας για μια βασίλισσα, αυστηρά από άλλη κυψέλη, για να μοιραστούν μια πτήση γονιμοποίησης. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουν στη συνέχιση της αποικίας και η ζωή τους τελειώνει στο τέλος του καλοκαιριού.